16 februarie 2009

Lasagnia cu carne



Ingrediente necesare:
Sos Bolognese:
-400 gr carne tocata
- 3 linguri ulei de masline
- 500 gr rosii decojite
- 250 gr rosii pasate
- 1 ceapa
- 1 fir praz
- 1 morcov
- 4 catei usturoi tocati
- salvie, rozmarin, busuioc
- sare si piper


Mod de preparare:
Se caleste ceapa, morcovul si usturoiul, se adauga carnea tocata si se lasa la prajit, dupa care se adauga rosiile. Se adauga doua polonice de apa sau supa de legume si se lasa pe foc timp de 45 de minute. La sfarsit se adauga mirodeniile.






Sos Bechamel:
- 4 linguri unt
- 4 linguri faina
- 1/2 litru lapte
- 1 lingura parmezan
- piper, sare

Mod de preparare:
Se pune untul la topit intr-o craticioara si se presara faina mestecandu-se continuu. Se stinge cu lapte putin cate putin si se amesteca continuu. Se condimenteaza cu sare si piper.




Se unge tava cu unt sau ulei, se toarna un strat sos Bechamel, un strat sos Bolognese si se pune primul strat de foi de lasagnia.



Se continua asezarea pe straturi, iar deasupra se toarna sos Bechamel si se presara cascaval si/sau parmezan .


Se pune la cuptor incins timp de aproximativ 40 de minute.




Ficatei cu legume - pentru copii



Ingrediente necesare:

- ficatei de pasare
- 1 morcov
- 1 dovlecel
- 2 buchetele conopida
- praz
- un manunchi spanac
- 1 ardei gras
- un cub unt
- un praf de sare
- un praf busuioc
- un praf rozmarin
- hartie pergament


Mod de preparare:
Se taie legumele feliute, se dau cu un praf de sare, busuioc si rozmarin. Ficateii se sareaza pe ambele parti si se presara cu putin busuioc. Se iau legumele taiate si se aseaza pe o bucata marisoara de hatie pergament, deasupra lor se aseaza ficateii, cubuletele de unt si se impatureste bine hartia.




Se da la cumptor intr-o tava mica pentru aproximativ 40 de minute.
Cand legumele si ficateii sunt facuti, se lasa sa se raceasca putin si se servesc.

15 februarie 2009

Briose cu fulgi de ciocolata - Made by Oana



Ingrediente necesare:

- 2 oua
- 2 cani lapte
- 1 cana zahar
- 1 pachet praf de copt
- 2 pachete zahar vanilat
- 2 cani faina
- fulgi de ciocolata
- un praf de sare
- tava pentru briose
- hartie pentru briose

Mod de preparare:

Se zbat ouale cu mixerul, dupa care se adauga o cana de zahar si laptele . Praful de copt se amesteca cu faina si se adauga impreuna la compozitie, se pune si zaharul vanilat si un praf de sare si se amesteca bine cu mixerul. Se aseaza hartia speciala pentru briose in forme, se adauga compozitia, se presara fulgi de ciocolata ( sau stafide, dulceata, etc) si se da la cuptorul incins timp de aproximativ 25 de minute. Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si se presara cu zahar pudra sau cu fulgi de ciocolata.

Piure de conopida cu branzica si peste - pentru copii


Ingrediente necesare:

- 1 file peste fara oase
- 4 buchetele de conopida
- 4 linguri branzica de vaci
- un cubulet de unt
- un praf de sare

Mod de preparare:

Se pune la fiert pestele si conopida cu un praf de sare(in vase separate), iar cand acestea s-au fiert, se scot si se trec printr-un jet de apa rece.
Conopida se face piure cu blenderul, se adauga branzica de vaci, untul, pestele maruntit, un prafulet fin de sare si se serveste.
Este o gustare usor de facut si pe care copii o adora.

Tiramisu



Ingrediente necesare:
- 1 pachet mare piscoturi
- 50 ml coniac
- 2 pachete crema tiramisu
- cacao
- 400 ml lapte ( pt prepararea cremei)
- 2 plicuri zahar vanilat
- cafea

Mod de preparare:

Se prepara 300 ml cafea in care se adauga 2 pliculete zahar vanilat, iar dupa ce s-a racit se adauga si coniacul.
Se ia piscoturile si se inmoaie in cafea pe ambele parti, dupa care se aseaza la rand pe o tava cu margini inalte.

Dupa ce am asezat primul strat de piscoturi, se adauga jumatate din crema care se prepara conform instructiunilor de pe cutie, se niveleaza bine crema cu o lingura dupa care se aseaza un alt strat de piscoturi inmuiate in cafea.



Peste acest ultim strat de piscoturi, se intinde uniform ultimul strat de crema tiramisu .

Deasupra se pudreaza cacao , cu o strecuratoare mica, pana se acopera intr-un strat uniform.

Se lasa la rece pt a se inmuia bine piscoturile dupa care se serveste.

14 februarie 2009

Pulpa de caprioara la cuptor



Ingrediente necesare:

- o pulpa de caprioara
- 1 litru vin rosu
- 1 pahar otet
- cimbru
- busuioc
- sare
- boabe piper
- rozmarin
- foi dafin
- morcovi
- pastarnac
- ceapa
- telina
- slanina
- usturoi
- un pahar ulei

Mod de preparare:

Se pune carnea de caprioara la marinat o zi - doua intr-un bait format din: vin, otet, mirodenii, legumele taiate rondele, usturoi si sare.


Din cand in cand se intoarce de pe o parte pe alta pt a se macera bine.
Dupa doua zile, se scoate carnea din bait, se sterge bine si se aseaza intr-o tava potrivita. Se impaneaza cu slanina si usturoi si se unge cu ulei


In tava se mai adauga un pahar de vin rosu, foi de dafin, cimbru, sare, boabe de piper, putin ulei si 2 pahare din zeama in care a stat carnea la macerat, se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor la foc domol pentru cateva ore. Din cand in cand se stropeste friptura cu sosul din tava, iar daca sosul seaca prea mult se mai adauga zeama de la macerat.
Cand carnea este bine patrunsa, se scoate pe un platou, se taie felii si se serveste cu diverse garnituri.



Ciorba de pui olteneasca cu zdrente de ou

Ingrediente necesare:
- 4 litri apa
- 2 pulpe pui ( sau orice alta carnita de pui)
- 2 morcovi mari
- 1 pastarnac
- 1 patrunjel
- 1/2 telina
- 1 ceapa
- 1 cartof
- rosii in bulion
- 1 ou
- 1 legatura patrunjel verde
- fidea
- sare
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert si cand a clocotit se adauga carnea.
Dupa aceea, se toaca legumele cubulete sau se dau pe razatoare si se adauga si ele la fiert.
Cand carnea si legumele sunt aproape fierte, se adauga rosiile in bulion tocate marunt si sucul de rosii.
Cand totul este fiert, se adauga fideaua, se potriveste de sare , iar dupa ce fideaua a fiert, se opreste focul.
Se zbate oul cu furculita si se adauga in ciorbita, se pune si patrunjelul tocat fin si se acopra cu capacul.


Se serveste cu ardei murat.


Supa de pui cu galuste de gris



Ingrediente necesare:
Pentru supa:
- 4 litri apa
- carnita de pui
- 1 morcov
- 1 pastarnac
- 1 patrunjel radacina
- 1 legatura patrunjel verde
- 1 ceapa potrivita
- 1/2 telina
- sare
- piper

Pentru galustele de gris:
- 2 oua
- gris
- sare

Mod de preparare:
Se pune apa la fiert cu putina sare. Cand apa a clocotit se adauga carnita de pui si legumele taiate bucati, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic pana cand legumele si carnea sunt fierte. Cand s-au terminat de fiert, se scot pe o farfurie si se acopere cu o folie sau capac.
Se pregatesc galustele in felul urmator:
Se separa albusele de galbenuse. Albusele se bat spuma cu un praf de sare pana se intaresc. Galbenusele se freaca bine cu o lingura de lemn si se adauga pe rand putin gris si putin albus spuma.
Se procedeaza astfel pana terminam albusul de incorporat in galbenus si rezulta o compozitie nici prea moale, nici prea tare, astfel incat sa se desprinda de pe lingura.

Supa se da la foc minim astfel incat sa clocoteasca foarte incet, se ia o lingura de inox, se baga in supa fierbinte sa se incalzeasca, se ia din compozitie cu aceasta lingura si se pun galustele in supa pana se termina compozitia.
Dupa ce am pus galustele in supica, se pune capacul si se lasa sa fiarba la foc domol. Daca galustele au iesit prea tari, se stropesc in supa cu apa rece, iar daca atunci cand le puneti in supa galustele sunt prea moi si se imprastie se mai adauga in compozitie putin gris.
Se tin la foc mic pana cand sunt fierte. Cand galustele au fiert, se potriveste supica de sare , se adauga patrunjel tocat marunt , se opreste si se pune capacul.
Se serveste calda cu carnita care a fiert in supa, cu piper macinat si mult patrunjel.

Mamaliguta cu branzica


Ingrediente necesare:

- 250 ml apa
- 250 ml lapte
- un pahar malai
- un praf sare
- cateva linguri branzica de vaci
- un cubulet unt
Mod de preparare:

Intr-o craticioara se pune apa si laptele la fiert impreuna cu un praf se sare. Cand a inceput sa clocoteasca, se adauga treptat, in ploaie, malaiul si se mesteca cu un tel pt a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba, la foc domol si se mesteca regulat pt a nu se prinde de cratita. Dupa aproximativ 20 min, se incearca daca malaiul este fiert bine. Cand mamaliga este gata, se opreste focul, se adauga un cubulet de unt si se mesteca.
Se serveste copiilor pe farfuriuta impreuna cu cateva linguri serioase de branzica Fagaras.
Este un preparat care se poate servii cu incredere, copiilor la cina.