28 iulie 2009

Fasole batuta


Ingrediente necesare:

- 1 kg fasole uscata
- 2 morcovi
- 1 radacina patrunjel
- 4 cepe
- 4-5 linguri pasta de tomate
- 4-5 catei de usturoi
- un praf de cimbru

Mod de preparare:

Se pune fasolea la fiert si dupa ce a dat cateva clocote i se schimba apa si se repeta operatiunea de 2-3 ori, dupa care se pune la firt intr-un vas mai marisor impreuna cu legumele. Dupa ce fasolea a fiert bine ,se aleg boabele, se mixeaza pana obtinem o pasta, iar din cand in cand se adauga din zeama in care a fiert pentru a se subtia compozitia. Separat se curata 3 cepe, se toaca marunt si se pun la calit in ulei. Dupa ce s-a calit bine, se adauga pasta de rosii si cateva linguri de apa. Aceasta prajeala se adauga in fasolea batuta, se amesteca bine, se potriveste de sare si piper, se poate pune si un strop de cimbru si se adauga usturoiul pisat. Se opresc cateva linguri din prajeala, iar dupa ce am asezat fasolea batuta intr-un vas inalt,se acopera pe deasupra cu restul de prajeala. Se serveste rece, pe paine prajita.

Pui la tava cu cartofi si mirodenii


Ingrediente necesare:

- 1 pui intreg
- 1 kg cartofi
- 3-4 linguri ulei
- mirodenii pentru pui
- sare, piper

Mod de preparare:

Se curata puiul, se spala bine, se taie bucati sau se despica pe spate si se aseaza intreg. Intr-un vas se pune uleiul, mirodeniile, sarea si piperul si face un amestec cu care se unge bine carnea pe toate partile. Cartofii se curata, se taie rondele si se dau si ei prin amestecul cu mirodenii. Se ia o tava mare, in mijloc se aseaza puiul, iar pe margini se aseaza cartofii. Se pune o cana de apa in tava si se da la cuptor la foc potrivit pana se patrunde bine. Se serveste cu salata de sezon.