17 martie 2010

Spaghete cu fructe de mare



Ingrediente:
-1/2 kg fructe de mare (calamar, caracatita, crab, scoici, creveti)
- 1/2 pachet spaghete crude
- usturoi
- un pahar mare cu vin alb
- sare, piper, oregano, busuioc
- unt si ulei de masline

Mod de preparare:
Fructele de mare se pun la fiert pentru 10 minute in apa cu sare.
Spaghetele se pun si ele la fiert in apa cu sare si un strop de ulei.
Dupa ce fructele de mare au dat cateva clocote, se ia de pe foc si se trec prin jetul de apa rece.
Se pune pe foc o tigaie mai adanca cu doua linguri ulei de masline. Usturoiul se curata, se toaca marunt si se caleste un minut dupa care se scoate. Se adauga in tigaie fructele de mare fierte, se calesc cateva minute dupa care se adauga vinul alb, mirodeniile si se lasa la fiert timp de aproximativ 10 minute .


Se adauga un cub de unt si spaghetele fierte. Se mai amesteca pe foc timp de cateva minute, se potriveste de sare si se adauga busuioc proaspat tocat marunt ( eu il pastrez la congelator).
Se servesc calde insotite de vin alb.

15 martie 2010

Spaghete carbonara


Ingrediente necesare :
- paste
- 2 oua
- usturoi
- sunculita sau bacon
- smantana
- busuioc
- parmezan

Mod de preparare:
Se pun pastele la fiert in apa cu sare si putin ulei.
Separat se pregateste sosul astfel:
Intr-o tigaie se pun la calit pentru 2 minute cativa catei de usturoi tocati marunt. Peste usturoi se adauga bacon sau sunculita si se mai caleste putin. Se ia de pe foc.
Separat se amesteca 2 oua cu 200 gr smantana si cascaval ras.
Pastele fierte se pun in tigaia cu usturoi si sunculita, si se dau pe foc. Peste acestea se adauga sosul din oua si smantana si se mesteca pe foc continuu pana se leaga sosul.
Se adauga busuioc tocat marunt.
Se servesc presarate cu cascaval sau parmezan din abundenta.

Spaghete bolognese


Aceasta reteta am gasit-o pe internet si imi place tare mult.

Ingrediente
Pentru sos:
4 linguri de ulei
1 ceapă
4 căţei de usturoi
50 ml apă
piper , sare, oregano, busuioc
250 g carne de porc
250 g carne de vită tocată
200 g pastă de tomate
Pentru paste:
2 l apă
1 linguriţă de sare
50 ml ulei
300 g spaghete crude
Pentru ornare:
busuioc proaspăt
caşcaval răzuit sau parmezan

Mod de preparare:

Ceapa si usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt. Incălzim uleiul, călim ceapa, adăugăm usturoiul pisat şi imediat adăugăm apă ca să nu se ardă usturoiul. Amestecăm carnea tocată, sarea, piperul şi condimentele. Călim sub capac carnea, timp de 15-20 minute, până e gata – completăm cu apă dacă e necesar, după care adăugăm pasta de tomate. Prăjim câteva minute şi împreună cu pasta de tomate. Dacă este nevoie, mai putem adăuga puţină apă înainte să luăm tigaia de pe foc. Cu acestea e gata sosul! Fierbem spaghetele în apă uşor sărată şi cu puţin ulei, aproximativ 10-20 minute, după care le stoarcem şi le clătim cu apă rece. Servim sosul amestecat cu spaghetele, presărând puţin caşcaval deasupra.

Mucenici



La noi in Oltenia se mai numesc si Bradosi si sunt deliciosi.
Pentru aluat:
700 gr faina, 50 gr unt sau margarina, 2 linguri de ulei, 100 gr zahar, 50 gr drojdie, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 plic zahar vanilat.

Pentru umplutura si decor:
500 gr miez de nuca, 200 gr miere, 1 esenta de portocale, 50 gr zahar.

Pentru sirop:
400 ml apa, 1 esenta de portocale, 1 esenta de rom, 100 gr zahar.

Se dizolva drojdia in jumatate de cana de apa calda, se adauga 1 lingurita de zahar, 2 linguri de faina si se lasa maiaua sa creasca 10 minute. In acest timp se topeste margarina cu uleiul, iar intr-un alt vas se fierbe 1 cana de apa cu zaharul, vanilia si coaja rasa de la lamaie.
Se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a dospit maiaua, se toarna peste faina si se incepe framantatul incorporand pe rand siropul cu zahar si margarina topita.
Se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de maini, apoi se lasa la crescut 1 ora.
Intre timp se pregateste umplutura (pentru cine doreste).
Se prajeste toata nuca in cuptor, apaoi se macina. Se amesteca jumatate din ea cu 4 linguri de miere, zaharul si esenta de portocale si astfel se obtine umplutura.
Dupa ce a crescut aluatul , se imparte in 12 bucati egale.
Se face din fiecare bucata de aluat un sul care se intinde cu facaletul intr-o foaie ingusta, se pun 3-4 liungurite din compozitia de nuca, se ruleaza si se da forma de 8.
Se fac asa toti mucenicii, se aseaza intr-o tava unsa cu ulei , se mai las 20 minute sa creasca, apoi se dau la cuptor pentru aprox. 30 min.
Intre timp, se fierbe siropul din apa, mirodenii si zahar.
Dupa ce s-au copt mucenicii, se lasa sa se raceasca, apoi se trec prin sirop, se ung cu miere si se trec prin nuca prajita .

Oua umplute

Ingrediente pentru 14 oua:
- 7 oua
- 1 cutie pate
- 1 lingura mustar
- maioneza
-sare

Mod de preparare:
Se fierb ouale tari si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit, se curata de coaje, se taie in jumatati si se scoate galbenusul.
Se face o crema din galbenusele de ou fierte, pate, doua linguri de maioneza , mustar si sare.
Cu aceasta crema se umplu jumatatile de ou.
Se aseaza pe un platou, se decoreaza cu diverse mutrite din muraturi si masline, iar printre ouale umplute se aseaza cateva linguri de maioneza ( vezi foto).