20 octombrie 2010

Coronita cu capsuni

Ingrediente necesare:

Pentru blat:
- 5 oua
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
-1 plic zahar vanilat

Pt crema:
- 2 plicuri budinca de vanilie

Pentru decor:
- frisca
- capsuni
- frunze menta 


Mod de preparare:
Se separa ouale. Se bat albusurile spuma peste care se adauga zaharul treptat si se amesteca bine. Pe rand se adauga si galbenusurile dupa care punem faina treptat si zaharul vanilat.
Asezam aceasta compozitie in tava de tort si dam la cuptor la foc iute in primele 15 minute. Se tine aproximativ 40 minute . 
Dupa ce s-a racit blatul, se taie la jumatate.
Se pregateste crema conform instructiunilor de pe plic.
Blatul se insiropeaza cu zeama de compot, sau cu un sirop din apa, 2 lingurite de miere si esenta de vanilie.
Peste primul blat se aseaza crema de vanilie peste care se pun bucati de capsuni taiate, iar crema de vanilie si ultimul blat insiropat. 
Se imbraca in frisca si se decoreaza cu capsuni si frunze de menta. 


Salata cu hering


Ingrediente necesare:
- rosii
- castraveti
- ceapa verde
- ardeo gras
- salata verde
- branzica telemea
- hering in ulei sau suc propriu
- patrunjel proaspat
- ulei masline
- otet balsamic
- sare
- crutoane din paine prajita 



Mod de preparare:
Se spala toate legumele si se taie in bucatele intr-un castron maricel. Se potrivesc de sare, ulei si otet, dupa care se adauga branzica taiata cubulete si bucatile de peste. Se pun crutoanele de paine, se presara patrunjel tocat fin si se serveste. Delicioasa!!!! 



Ciorbita de gaina

Ingrediente necesare:

- 1 gaina
- morcovi
- pastarnac
- patrunjel
- telina
- ardei gras
- ceapa
- cartof
- rosii in bulion
- paste
- 1 ou
- sare
- 2 cani bors 


Mod de preparare:
Gaina se curata, se spala bine si se taie in bucati. Se pune la fiert intr-o oala mare cu apa si sare si se fierbe pana se inmoaie. Dupa ce carnea este aproape fiarta, se toaca toate legumele marunt, se adauga si ele si se fierb de pana aproape de final. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga rosiile in bulion, borsul si pastele. Dupa ce toate au fiert bine si carnea este patrunsa, se potriveste de sare, se pune patrunjel tocat marunt, se opreste flacara si se adauga oul batut. Se serveste cu painica calda si ardei iute. 


Pulpa de porc cu teci de fasole verde

Ingrediente necesare: 

- 1 pulpa de porc dezosata
- condimente pentru fripura de porc
- maghiran
- boia
- sare, piper
- teci de fasole
- usturoi
- 1/2 pahar vin rosu



Mod de preparare:

Pulpa de porc se spala si se despica astfel incat sa rezulte o bucata mai mare. Se condimenteaza, se sareaza, iar in interior se adauga o mana de teci de fasole verde si se ruleaza.

Se leaga strans cu o sfoara si se pune in punga la cuptor. Cand este aproape gata, se cresteaza punga la un colt si se adauga 1/2 pahar vin rosu. 

Dupa ce s-a patruns bine, se desface sfoara, se feliaza si se serveste cu garnitura de teci de fasole verde pregatite ca aici 

Snitel de pui

Ingrediente necesare: 

- un piept de pui
- 2 oua
- faina
- sare
- susan

Mod de preparare: 


Pieptul de pui se spala bine si se taie in bucati potrivite. Fiecare bucata de carne se acopera cu o bucata de celofan( sau o punga mica ) si se bate cu ciocanul de carne. Celofanul se pune pentru a nu se zdrobi fibra la carne si pentru a nu se rupe. 

Carnea astfel pregatita se trece prin faina, dupa care se trece prin oul batut, iar prin faina si se prajeste in ulei incins. 
Cine doreste sa foloseasca susan, il poate pune in ou sau operatiunea "tavaleala" se poate face in felul urmator: faina , ou, susan si la prajit.
Bucatile de snitel rumenite se scot pe hartie de bucatarie pt a se scurge. 

Se servesc calde.

Dovlecei umpluti


Ingrediente necesare:
- 1 kg carne tocata
- 6 dovlecei
- 3 cepe mari
- o canuta orez
- 2 linguri pasta de tomate
- 1 ou
- cimbru
- patrunjel
- sare, piper 


Dovleceii se spala si se scobesc de miez.
Umplutura: In putin ulei se caleste ceapa si miezul de la dovlecei, iar cand s-a rumenit se adauga pasta de tomate si cateva lingui de apa. Se calesc impreuna cateva minute, dupa care se adauga orezul spalat in prealabil si se mai amesteca 2-3 minute dupa care se pune patrunjelul tocat marunt si se da la racit.
Dupa ce s-a racit prajeala se amesteca cu carnea tocata, oul, cimbru, sare, piper. Cu aceasta compozitie se umplu dovleceii. Dupa ce am umplut dovleceii se dau cu partea scobita prin faina ( pentru a nu iesii carnita afara ) si se pun intr-o cratita cu apa. Se dau la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Cand sunt aproape gata, in apa in care au fiert la cuptor, se pune 1 lingura de faina amestecata cu suc de rosii ( sau pasta de tomate cu apa) si se mai da la cuptor aproximativ 10-15 min. pana cand sunt facuti bine.
Cine doreste ii poate servii cu iaurt sau smantana, dar obligatoriu cu marar. 



17 octombrie 2010

Teci de fasole verde cu usturoi

Ingrediente necesare:
 
- 1/2 kg teci de fasole verde
- 1 capatana de usturoi
- verdeata
- ulei pentru prajit 

Mod de preparare:

Tecile de fasole se spala bine si li se rup capetele. Se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei. 


  
Intr-un vas se face o saramura din usturoi pisat, sare si apa calduta.
Dupa ce s-au prajit, tecile se scurg si se pun in aceasta saramura. Se presara patrunjel tocat si se servesc calde. 

Sunt minunate!!!!! 



Paste multicolore cu scoici

Ingrediente necesare:


- paste colorate ( eu am folosit 4 culori : rosu, negru, galben, verde)
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita suc de lamaie
- 25 -50ml vin alb
- 7-8 creveti mici si unul mare
- 400 grame scoici
- 3 rosii
- 2 catei de usturoi
- 2 fire ceapa verde
- sare, piper.

Mod de preparare:

Intr-un vas mai mare punem apa la fiert cu putina sare si adaugam pastele.
Curatam scoicile si clatim crevetii . Scoicile trebuie lasate in apa cu sare minim 30 de minute inainte de a fi pregatite.
Pregatim ceapa verde tocata marunt pe care o calim la foc mic impreuna cu 2 catei de usturoi taiati lamele fine, putina sare si o lingura ulei de masline. Dupa ce ceapa este putin rumenita, adaugam rosiile taiate cubulete si calim cateva minute, dupa care punem crevetii, sucul de lamaie si 25-50 ml de vin alb, lasam la foc iute cateva minute, dupa care punem scoicile . Dupa ce se deschid scoicile si se evapora vinul, saram si piperam dupa gust si adaugam pastele fierbinti. Amestecam cu grija si lasam pe foc inca un minut sa se impreune aromele. Presaram frunze de ceapa verde tocate marunt si le servim calde.