29 martie 2011

Chec cu migdale

Ingrediente necesare:
- 4 oua
- 100 ml lapte
- 60 ml ulei
- 250 gr. faina
- 200 gr. zahar
- 2 linguri cacao
- esenta migdale
- migdale pisate sau feliate
- 1/2 pachet praf de copt

Mod de preparare:

Amestecam bine ouale intregi impreuna cu zaharul, adaugam laptele, uleiul treptat turnat incetul cu incetul alternativ cu faina in care am pus si praful de copt.
Amestecam bine cu mixerul pana cand compozitia devine cremoasa.


Adaugam esenta de migdale si migdalele macinate.
Luam o mica parte din compozitie si o amestecam separat impreuna cu cacaoa.
Tapetam cu hartie de copt doua forme pentru chec, asezam un strat din crema alba, un strat din crema cu cacao, presaram migdale si dam la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 40 de minute.

Dupa ce este bine copt servim feliutele de chec presarate cu zahar pudra.

27 martie 2011

Ciupercute cu praz

Ingrediente necesare:

- 10 ciuperci marisoare
- 1 fir de praz
- busuioc
- cascaval
- unt
- sare
- piper

Mod de preparare:

Se curata ciupercile de pielita si se spala sub jetul de apa rece.
Coditele ciupercilor se toaca marunt impreuna cu prazul si se amesteca cu un praf de busuioc, sare si piper.
Ciupercutele se aseaza intr-o tava in care am asezat hartie pergament si se umplu cu compozitia de praz.


Pe fiecare ciupercuta se aseaza cate un cubulet de unt si se baga la cuptor la foc potrivit.


Cand sunt gata, se presara cu cascaval ras, se opreste focul la cuptor si se mai lasa la cald pentru 2 minute.
Delicioase!!!

25 martie 2011

Stiuca umpluta

Ingrediente necesare:

- 2 bucati STIUCA
- 2 cepe
- 2 felii paine
- miez nuca
- 1 pahar lapte
- 1 ceasca ulei
- 2 galbenusuri
- 1 pachet unt
- patrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:

Curatati stiuca de solzi, taiati pe burta si eviscerati-o.
Scoateti si urechile si spalati foarte bine pestele.
Capul trebuie sa ramana impreuna cu corpul.
Incepeti apoi tragerea pielii pestelui de pe carne. Daca este taiata si eviscerata pe burta, dati o mica gaura spre aripioara anala. Prin gaura facuta cat sa va intre un deget , incepeti sa trageti pielea cu degetele de pe carne, mergand usor cu mana pe sub piele.
Punctele de rezistenta le veti avea in spatele aripioarelor. Acolo cu un cutit, taiati putin din carne si mergeti mai departe, pana ajungeti la coada. Acolo va opriti si taiati cu un cutit sira pestelui pe ambele parti, practic ramaneti intr-o mana cu pielea si capul pestelui si intr-o parte cu carnea. Spalati bine cu apa rece pielea pestelui si dati-o cu sare pe ambele parti.
Trageti apoi toata carnea de pe oase cu mana ajutandu-va si de o furculita si cutit, ca sa ramana cat mai putina sau deloc carne pe oase.
Dati apoi carnea prin masina de tocat, urmata de 2 cepe potrivite, 2-3 felli normale de franzela muiate in lapte si miezul de nuci. Amestecati apoi totul foarte bine, adaugand si o ceasca de ulei, 2 galbensuri, sare, piper dupa gust, si o legatura de patrunjel taiat marunt.
Aceasta este umplutura cu care incepeti sa umpleti pielea pestelui.
Daca ati taiat-o si eviscerat-o pe burta, inainte de a o umple coaseti pielea pe burta si umpleti-o pe gaura care ramane spre cap, urmand ca sa coaseti si aceasta gaura dupa umplere.
Asezati pestele, bine umplut pe o tava, nu direct ca sa nu se prinda. Puneti intai un pergament. Ungeti bine corpul pestelui cu un pachet cu unt. Pentru o aroma deosebita, puneti o lamaie sau mar in gura pestelui.
Bagati tava in cuptor la foc potrivit si tineti-o aproximativ 45 de minute, pana cand se face de culoare aramie.
Serviti cu mujdei de usturoi sau cu garnita dorita.

12 martie 2011

Nu te voi uita niciodata TATA

Pe 9 Martie 2011, dupa o lupta intensa cu cancerul, tatal meu a plecat dintre noi la doar 53 de ani.
A fost un luptator, dar din pacate nu am putut invinge si aceasta cumplita boala.
Ieri 11.03.2011 cu o sfasietoare durere in suflet, l-am condus pe ultimul drum.
Nu te voi uita niciodata TATA!!!
Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca in pace.

6 martie 2011

Saratele

Ingrediente necesare:

- 1 pachet foietaj
- 1 galbenus de ou
- susan
- sare grunjoasa

Mod de preparare:

Pentru ca imi era tare pofta de aceste saratele, nu am mai pregatit aluatul frantuzesc si am folosit foietaj din comert.

Intindem foietajul pe care l-am lasat sa se dezghete la temperatura camerei si il ungem cu galbenusul de ou bine batut.
Presaram susan si sare grunjoasa ( sau dupa preferintele fiecaruia) si taiem aluatul in fasii potrivite.
Asezam fasiile intr-o tava in care am pus hartie pergament si dam la cuptorul incins pentru aproximativ 15 minute.
Rapide si delicioase!!!