30 iunie 2011

Fasole cu ciolan

Ingrediente necesare:

- 1 ciolan afumat
- 700 gr fasole uscata
- 2 cepe rosii
- 2 morcovi
- 1 ceapa galbena
- 1 canuta pasta de tomate
- foi dafin
- cimbru
- sare, piper
- leustean

Mod de preparare:

Punem fasolea la "umflat" cu o zi inainte in apa rece si ii mai schimbam apa din cand in cand.
A doua zi punem fasolea la fiert in apa cu un praf de sare.
Dupa ce a dat cateva clocote scurgem apa si o inlocuim cu alta rece. Eu obisnuiesc sa fac aceasta operatiune de 3 ori.
Dupa ce am schimbat apa de 3 ori, punem fasolea la fiert in jumatate de oala cu apa cu un praf de sare, morcovii si ceapa galbena intreaga.
Fierbem la foc potrivit.

Portionam ciolanul si il prajim in ulei sau pe gratar (dupa preferinte).


Curatam ceapa si o taiem juliene.
O calim in uleiul in care am prajit ciolanul, adaugand un pahar cu apa pentru a "stinge" prajeala.


Dupa ce ceapa s-a calit adaugam pasta de tomate si mai fierbem cca. 5 minute.
Adaugam 2 cani mari cu apa si fierbem inabusit inca 5 minute dupa care adaugam fasolea fiarta, foi de dafin, sare, piper si cimbru.


Tocam leusteanul marunt, il adaugam peste fasole,adaugam si ciolanul,  mutam totul intr-un vas de pamant ( cine are) si dam totul la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 60-90 minute.


O nebunie delicioasa!!!!!!

Macaroane cu telemea

Ingrediente necesare:

- 1 pachet macaroane
- 4 oua
- 1/2 kg telemea de vaci
- 1/2 kg telemea de oaie
- 1 cana lapte
-  unt

Mod de preparare:

Fierbem macaroanele in apa cu sare, iar dupa ce s-au gatit le spalam sub jet de apa rece.
Dam branza pe razatoare sau o faramitam la robot, adaugam laptele si 2 oua si amestecam bine.


Compozitia de branza o amestecam cu macaroanele si punem totul intr-o cratita unsa cu unt.
Deasupra punem celelalte 2 oua zbatute si dam la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 40 de minute.

Chec economic



 Ingrediente necesare:

- 4 oua
- 2 cani zahar
- 1 cana lapte
- 1 cana ulei
- 4 cani faina
- 1 plic praf de copt
- cacao

Se sparg ouale intregi, se adauga zaharul si se mixeaza .
Se adauga laptele, uleiul si faina cu praful de copt cernute impreuna.
Se opresc 5-6 linguri din aluat si se amesteca cu cacao.
Jumatate din aluatul alb se toarna  in forma de chec imbracata in hartie de copt, peste adaugam aluatul cu cacao, iar deasupra restul aluatului alb. Trecem de cateva ori prin aluat cu o scobitoare pentru a capata cateva "dare" de cacao la interior.
Se dau formele la cuptor pentru cca. 35-40 de minute .
Dupa ce s-au copt, pudram cu zahar pudra si servim dupa ce s-a racit.

Budinca de clatite

Ingrediente necesare:

- 6 clatite
- 300 gr branzica de vaci
- 1 ou
- stafide
- esenta
- unt
- 2 plicuri zahar vanilat 



Mod de preparare:

Se amesteca branza cu galbenusul de ou, stafidele, zaharul vanilat si esenta, dupa care se adauga albusul batut spuma.
Se unge un vas cu unt, se aseaza o clatita care se unge si ea cu unt, peste care se aseaza un strat din compozitia de branza, dupa care se pune o alta clatita, branza si tot asa pana se termina compozitia. 



Se incheie cu clatita care se unge cu unt si se da la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. 


Se serveste calda presarata cu zahar pudra. 

27 iunie 2011

Prajitura cu zmeura, iaurt si sofran


Ingrediente necesare:

Blat:
- 6 oua
- 250 gr. zahar
- 300 gr. faina
- 10 linguri apa
- un praf sofran
- 1 plic praf copt.

Crema:
- 300 gr iaurt
- 500 ml frisca lichida
- 500 gr zmeura
- 5 linguri zahar
- 1 plic gelatina

Mod de preparare:

Se amesteca energic galbenusurile cu zaharul adaugand din cand in cand cate 1 lingura de apa.
Separat, se amesteca faina cu praful de copt si se adauga putin cate putin in amestecul de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec.
Sofranul se dizolva in 3 linguri apa si se adauga in compozitie.
Sofranul ii va da blatului, pe langa o culoare galbena, o aroma minunata.

Se coace la foc potrivit intr-o tava dreptunghiulara (sau dupa preferinta) tapetata cu faina sau imbracata in hartie de copt, aproximativ 40 de minute.
Dupa ce s-a racit, blatul se taie pe mijloc astfel incat sa rezulte doua foi.

Crema:
Intr-un vas punem iaurtul si zaharul si amestecam energic cu un tel.
Zbatem frisca cu mixerul pana se intareste.
Peste iaurt adaugam zmeura, gelatina pe care am pregatit-o conform instructiunilort de pe pachet si frisca.


Insiropam blatul cu sirop de zmeura, adaugam un strat generos de crema si ultima foaie de blat pe care o insiropam cu sirop de zmeura.


Deasupra imbracam in frisca si ornam cu zmeura.
Dam la frigider pentru aproximativ 3-4 ore dupa care o putem servi.

O prajitura delicioasa, aromata si racoroasa.

16 iunie 2011

Fasii de pui cu broccoli

Pana anul trecut nu puteam sa mananc broccoli pentru ca nu imi placea gustul, dar pentru ca este o leguma sanatoasa am descoperit un nou mod de a o prepara iar acum o ador.


Ingrediente necesare:
- 1 piept de pui
- 1 buchet broccoli
- rozmarin
- busuioc 
- chili

Mod de preparare:
Spalam broccoli, il separam in mici buchetele si il punem la fiert in apa cu putina sare.


Pieptul de pui il taiem fasii si il punem la calit in putin ulei.


Adaugam rozmarin, busuioc si chili si gatim puiul inabusit iar in ultimele minute luam capacul pentru a se rumenii putin.


Dupa ce am fiert broccoli aproximativ 15 minute, scurgem apa si il tragem la tigaie intr-un cub mare de unt. Va capata un gust minunat.


Servim fasiile de pui cu broccoli.
Rapid si delicios!!!!