31 august 2011

Dulceata de smochine

Ingrediente necesare:

- 1 kg smochine
- 500 gr zahar
- 1 plic Gelfic Extra

Mod de preparare:

Smochinele bine coapte se curata de coaja si se taie in 4.


Continutul plicului de Gelfix se amesteca cu doua linguri de zahar , se toarna peste smochine si se amesteca.

Se pune craticioara cu smochine la foc moderat, amestecand continuu pana la fierbere.
In momentul in care a inceput sa fiarba se adauga restul de zahar si se amesteca continuu pana cand ajunge din nou la fierbere.

Din acest moment, se mai tine pe foc 5 minute, amestecand continuu.


Se ia de pe foc si se toarna in borcane sterilizate in cuptor.


Borcanele bine inchise se pun cu gura in jos pana a doua zi.


Un deliciu!!!!!!!!

Dovlecei murati

Ingrediente necesare:

- dovlecei tineri
- 100 ml otet
- 2 lingurite rase de sare
- 2 lingurite zahar
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita boabe de mustar
- 1 lingurita boabe de piper
- 1 floare marar uscat

Dovleceii din gradina de la tara

Mod de preparare:

Spalam dovlecei, dar nu ii curatam de coaja. Ii taiem fasii pe lungime si le scoatem semintele cu ajutorul unei lingurite.

Fasiile de dovlecei se aseaza in borcan astfel incat sa ajunga pana la gura acestuia.
Adaugam in borcan zaharul, sarea, boabele de piper si mustar, usturoiul, mararul , otetul, apoi completam cu apa pana la inaltimea dovleceilor.
Inchidem borcanul bine si sterilizam la bain marie circa 20 minute de cand incepe sa fiarba apa. Lasam borcanul sa se raceasca in apa in care a fiert si depozitam in camara a doua zi.

Rosii uscate

Ingrediente necesare:

- 1 kg rosii mici
- sare grunjoasa
- piper
- 2 catei de usturoi
- crengute de cimbru
- busuioc
- 1 ardei iute
- ulei de masline

Mod de preparare:

Se aleg rosii mici, dintr-un soi cu multa pulpa si mai putini samburi .
Se spala bine, se absorb cu servetele si apoi se taie in doua pe lung.
Se aseaza in tava cuptorului cu taietura in sus si cu spatiu intre ele (sa nu se atinga).
Se presara cu sare grunjoasa si putin piper.


Se dau la cuptor la foc minim si se lasa aproximativ 3 ore, in functie de marime. Le verificati din cand in cand. Cand sunt gata nu trebuie sa fie tari, trebuie sa fie inca flexibile, ca si stafidele.


Se aseaza rosiile inghesuite intr-un borcanel, introducand printre ele usturoiul intreg, rondele de ardei iute si ierburile . Se toarna ulei de masline pana sunt perfect acoperite. Eu am folosit ulei de masline cu ierburi aromate.


Se tine la frigider si se consuma in cca 1 luna.

17 august 2011

Castraveti murati

Ingrediente necesare:

- castraveti
- apa
- Picant fix
- morcovi
- ceapa
- marar uscat

Mod de preparare.

Am ales catraveti de marime potrivita din productia proprie si i-am spalam bine sub jet de apa ( eu folosesc si o perie moale).
Puteti alege castraveciorii mai mici. Noi am fost plecati de acasa si au crescut mai mari
Pregatim saramura conform instructiunilor de pe pachetul de Picant fix.
Cand saramura a dat in clocot adaugam castravetii pe care ii oparim cateva minute.
In borcanele sterilizate punem cateva felii de ceapa si morcovi, asezam castravetii, crengutele de marar si adaugam saramura fierbinte.
Inchidem bine capacele si depozitam in camara.

Este o reteta super rapida .

Muraturi asortate

Ingrediente necesare:

- 1 varza alba
- 1 varze rosie
- 1 kg gogonele
- prune
- 2 kg capia
- castraveti
- morcovi mici
- 3 buc. telina
- 3 buc. sfecla rosie
- 1 leg mare frunze de telina
- marar uscat
- frunze de visin
- cimbru uscat
- 3-4 buc hrean taiate in fasii
- 1 pachet piper boabe
- foi de dafin
- sare mare
- 2 plicuri Picant fix
Toate legumele se spala bine, varza se taie fasii si se incepe punerea lor in vasul in care le vom pastra pentru iarna .
Pe fundul vasului asezam mararul,cimbrul 3-4 crengute si peste asezam varza rosie,varza alba, morcovi, 3-4 fasii de hrean, ardeii capia si continuam asa cu toate legumele.
Fiecare va aseza legumele dupa propria imaginatie.
Cand vasul s-a umplut punem deasupra un pachet de piper boabe si acoperim totul cu frunze de telina si visin.
Pregatim saramura conform instructiunilor de pe pachetul de Picant fix. Se pune atata saramura incat sa fie legumele bine acoperite. Se aseaza o greutate in bidon care sa tina legumele in saramura.
Se pot consuma dupa aproximativ 5-6 saptamani.

Ardei capia copti

Ingrediente necesare:

- 1 kg. ardei capia
- 150 ml. otet
- 1 lingura sare
- 50 ml ulei de masline
- 2 foi dafin

Mod de preparare:


Ardeii se spala si se coc in cuptor sau pe gratar, dupa care se curata de coaja.
 Eu prefer sa ii conserv intregi cu tot cu cotorase, dar se pot aseza in borcane si fara codite si seminte.
Se pregateste o saramura din otet, sare si foi de dafin care se da in cateva clocote.
Asezam aceasta saramura peste ardeii copti, adaugam si uleiul de masline si lasam la "odihnit" timp de jumatate de ora.
Asezam ardeii in borcanele sterilizate, adaugam saramura fierbinte deasupra, strangem bine capacele si la camara cu ei cu gura in jos.
A doua zi , eu ii intorc la loc si incerc sa stau cat mai departe de camara ca sa nu ii mananc pana spre toamna pentru ca pana iarna... sigur nu mai ramane nimic

12 august 2011

Ardei colorati murati

Ingrediente necesare:
- ardei ( eu am folosit ardei in 3 culori)
- 1 lingura de sare grunjoasa
- 1 litru de apa
- 250 gr. otet
- foi de dafin
- piper boabe

Mod de preparare:

Se spala ardeii bine si se aseaza in borcane.

Se pregateste o saramura din apa, otet, sare, foi dafin si boabe de piper care se da in clocot pe foc.

Saramura astfel preparata se toarna peste ardeii din borcan si se inchid capacele bine, imediat, cat saramura este inca fierbinte.
Se depoziteaza in camaruta.

Aspectuosi si deliciosi!