31 ianuarie 2012

Supa crema de legume

Ingrediente necesare:
- 1 dovlecel
- 2 morcovi
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 1 telina
- 2 cepe
- 1 ardei gras
- 2 cartofi
- 1 borcan rosii in bulion
- 1 legatura patrunjel frunze

Mod de preparare:
Se curata legumele de coaja si se pun la fiert intregi intr-un vas cu apa, la foc potrivit.
In momentul in care legumele sunt aproape fierte, se adauga rosiile in bulion si fierbem pana sunt gata.
Dupa ce legumele au fiert bine, le pasam cu blenderul sau mixerul pana obtinem o crema, potrivim de sare si piper si adaugam patrunjelul tocat marut.
Se serveste impreuna cu crutoane de paine cu seminte.


29 ianuarie 2012

Placinta cu spanac



Ingrediente necesare:
- 1 kg de spanac

- 2 cepe potrivite 
- 400 g branza telemea de vaca 
- 3 oua 
- 50 g unt
- un pachet foi de placinta 
- 100 ml ulei 
- sare, piper
- salvie, rozmarin 
 -cascaval ras

Mod de preparare:
Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste intr-o lingura de ulei.
Adaugam spanacul ( eu am folosit congelat) si calim la foc potrivit pana se elimina apa, dupa care adaugam un cub de unt si dam la racit.
Dupa ce s-a racorit bine, adaugam ouale batute, mirodeniile si branza telemea rasa.
Intr-o tava unsa se pun, una peste alta, jumatate din foile de placinta, unse cu ulei fiecare, peste ele se pune amestecul de spanac cu branza.
Deasupra se pun foile ramase unse fiecare cu ulei, apoi se pune tava la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste frumos.
Se serveste calda sau rece, presarata cu cascaval ras.

26 ianuarie 2012

Tort Egiptean


Am citit atatea mesaje legate de acest tort si de cat de minunat este, incat am ales sa il incerc si eu cu ocazia zilei de nastere a soacrei mele.
Impresia mea si a tuturor invitatilor???? MINUNAT!!!!!!

Ingrediente necesare:

Foile:
Cantitati pentru 1 foaie.
- 2 albusuri
- 2 linguri de zahar
- 1/2 lingura de faina
- 40 g nuci macinate

Pentru crema 1:
- 6 galbenusuri
- 6linguri de zahar
- 340 ml lapte
- 2 linguri faina sau amidon
- 170 g unt nesarat
- esenta de vanilie

Pentru crema 2:
- 200 ml frisca
- 150 g zahar
- 120 g nuci zdrobite bucati mai mari

Pregatim foile.
Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste.
Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri.
Punem hartie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, intindem foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute.
Intre timp spalam ustensilele si ne pregatim de a 2-a foaie.
Repetam actiunea si coacem inca 2 foi ( in total vor fi 3).
Dupa ce-am facut foile pregatim crema.

Crema 1 :
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat.
Punem craticioara pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca si o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca.
Untul, la temperatura camerei , il adaugam putin cate putin din compozitia racita.
Picuram cativa stropi de esenta de vanilie si crema este gata.
Crema 2 :
Topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime sau pe hartie pergament.
Lasam sa se raceasca si il dezlipim usor, apoi il zdrobim ( punem bucatile intr-o punga de plastic si le batem cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca zdrobit si el.

Ansamblare:

Punem prima foaie, 1/3 din crema de vanilie,1/3 din frisca.
Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi.
Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider cateva ore, timp in care caramelul se va topi putin in frisca, dupa care decoram dupa preferinte.

Taiem cu un cutit bine ascutit.
MMMMMMMMMM, DELICIOS!!!!!!!!!!!

23 ianuarie 2012

Prajitura cu ness


Ingrediente necesare:

Pentru blat:
- 10 oua
- 200 g zahar
- 5 linguri pesmet
- 5 linguri faina
- 5 linguri cacao
- 5 linguri miere
- 15 g praf de copt
- 50 ml lapte
- 270 ml ulei
- vanilie
 
Crema:
- 5 oua
- 150 g zahar
- 4 plicuri ness
- 500 ml lapte
- 6 lg amidon
- 2 pliculete gelatina
- 300 ml frisca
 
Pentru decor:
- 150 ml frisca
- 100 g ciocolata  rasa
 
Mod de preparare

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se lasa deoparte.
Intr-un alt vas, galbenusurile se freaca 10 min cu zaharul pana cand zaharul se topeste.
Se adauga faina amestecata cu praful de copt, apoi pesmetul (eu am folosit biscuiti) si cacaua si se mixeaza bine dupa care adaugam mierea, laptele si uleiul si mixam bine.
Compozitia rezultata se toarna peste albusuri si se mixeaza putin pana se omogenizeaza.
O impartim in 2 parti egale si se coc 2 blaturi in tava mare de la aragaz aprox 30 min.
 
Crema:
 
Ouale se freaca cu zaharul pana ce acesta se topeste si se adauga nessul dizolvat in 2 lg de apa, apoi amidonul .
Laptel se incalzeste, apoi se toarna in fir subtire peste oua amestecand incontinuu.
Se pune totul intr-o cratita pe foc mic si se amesteca continuu pana se ingroase.
Se lasa la racire completa.
Gelatina se hidrateaza in apa rece,se dizolva cateva secunde si se amesteca in crema.
Frisca se bate tare si se adauga cremei racite si se mixeaza.
 
Asamblare:
Intr-o tava se pune primul blat si 2/3 din crema si se da la frigider pana se raceste bine,apoi se pune cel de-al doilea blat,crema ramasa si se da din nou la frigider.
Deasupra se intinde frisca(150 ml) batuta cu 1 intaritor de frisca si 1 lg de miere si apoi ciocolata rasa.
Se proportioneaza dupa 2-3 h de frigider. 

 

10 ianuarie 2012

Prajitura Carpati



Aceasta minunata si delicioasa prajitura nu a lipsit de pe masa de Craciun si pentru ca a avut mare succes, am repetat-o si de Anul Nou :)

Ingrediente necesare:
Pentru foi:
- 3 oua
- 1 cana zahar
- 1 cana ulei
- 1 cana lapte
- 1 lingurita bicarbonat
- faina

Pentru crema:
- 1 kg zahar
- 2 kg lapte
- 5 linguri apa
- 16 linguri faina
- 2 pachete margarina
- esenta de ron

Mod de preparare:
Prima data preparam foile.
Amestecam ouale cu zaharul, adaugam laptele si uleiul treptat, bicarbonatul stins si faina cat cuprinde.
Framantam compozitia bine si o impartim in 10 parti egale care vor fi foile.

Intindem foaia cu facaletul, pe fundul tavii de la aragaz pe care am uns-o cu putin ulei si coacem in cuptor la foc potrivit . Foaia trebuie intinsa cat mai subtire.

Pe parcurs ce foile se coc, le asezam una peste alta pana le coacem pe toate.

Crema:
Caramelizam zaharul intr-o cratita mare impreuna cu cele 5 linguri de apa.
Adaugam treptat faina, lingura cu lingura, amestecand continuu cu un tel sau o lingura de lemn.
Adaugam laptele putin cate putin, amestecand continuu cu mare atentie pentru ca se va umfla.
Dupa ce s-a ingrosat, luam crema de pe foc si adaugam margarina si esenta.
Amestecam energic cu un tel sau cu mixerul.

Ansamblare:
Crema fierbinte se intinde peste foi, ultima foaie ramanand neacoperita.
Atentie: Se opreste o cana mare cu crema pentru lipitul prajiturii.

Punem deasupra prajiturii o greutate pentru a o presa (eu am folosit o tava in care am pus o cratita plina cu apa).
Dam prajitura la rece pana a doua zi cand o vom taia.
A doua zi, am taiat marginile prajiturii .
Am impartit prajitura in trei parti si am taiat 3 calupi ca in imagine.

Fiecare calup de prajitura se aseaza la marginea mesei si se taie in diagonala ( ca in imagine), obtinandu-se doua bucati care se pozitioneaza cu varfurile in sus.

Aceste doua bucati le ungem pe interior cu crema pe care am pastrat-o si le lipim ca in imagine, presandu-le intre palme.

Imbracam "muntele" intr-un strat subtire de crema si lasam sa cada peste el cativa fulgi de zapada (nuca de cocos).

O dam la rece pana in momentul servirii cand o taiem felii.