27 august 2012

Rosii murate in sare


Ingrediente necesare:
- 3 kg rosii
- 4 linguri sare grunjoasa
- 4-5 capatini de usturoi
- 2 litri apa
- frunze de visin
- frunze de telina

Mod de preparare
Se aleg rosiile de marime potrivita si se spala bine. 
In borcanul in care vrem sa conservam rosiile se aseaza un strat de frunze de telina, cateva rosii, usturoi, frunze de visin, alte rosii si tot asa pana se umple borcanul. 
 Preparam un amestec din sare si apa calduta(fiarta in prealabil), amestecam bine pana se topeste sarea si punem in borcane pana umplem.
In gura borcanului punem frunze de telina sau de visin si inchidem bine. 
Rosiile se conserva in aceeasi forma , tari.  
Cand dorim sa le servim, le spalam sub jet de apa.

22 august 2012

Rosii coapte cu usturoi

Ingrediente necesare:

- 2 kg rosii (sau in functie de ce cantitate doriti sa faceti )
- 3 capatani de usturoi
- 1 lingura sare
- 100 ml ulei

Mod de preparare:
Rosiile se spala si se sterg bine cu un prosop de hartie, dupa care se pun la copt pe gratar. 
Dupa ce sunt coapte bine, se lasa sa se racoreasca putin si se curata de pielite. 
 Usturoiul curatat se piseaza bine si se amesteca cu rosiile tocate marunt si sarea. 
Amestecul se aseaza in borcanele sterilizate in cuptor, in gura fiecarui borcan se pune cate o lingura de ulei, se strang bine capacele si se pun la bain marie pentru aproximativ 1 ora si jumatate – 2 ore.
Dupa ce am oprit flacara, acoperim vasul cu paturi calduroase si lasam asa pana a doua zi cand le scoatem si le asezam in camara.

Amestecul se foloseste la diverse fripturi sau se serveste ca atare.



16 august 2012

Prajitura cu prune si migdale



Ingrediente necesare:
- 8 oua
- 400 gr. zahar
- 250 ml iaurt
- 500 gr. faina
- 1 pachet praf de copt
- 120 ml ulei
- 1 pachet zahat vanilat
- esenta
- 500 gr. prune
- 100 gr migdale

Mod de preparare:
Se bat ouale bine impreuna cu zaharul , adaugam treptat iaurtul, uleiul turnat incetul cu incetul, alternativ cu faina amestecata cu praful de copt si zaharul vanilat.
Separat se curata fructele, se scot samburii si se pun la scurs.
Se ia o tava, se imbraca in hartie pergament sau se tapeteaza cu faina, se adauga compozitia, iar deasupra se pun prunele si migdalele zrobite ( eu am folosit migdale feliate)
Se da la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ 40 de minute.

Dupa ce s-a racit, se taie si se pudreaza cu zahar.


Un deliciu!!!!!!!!!!!!!!


15 august 2012

Ciorba de Ciuperci Pleurotus


- 1 kg ciuperci pleurotus
- 2 cepe potrivite
- 2 morcovi potriviti
- 200 gr telina
- 3 ardei gogosari intregi in otet
-10 catei de usturoi
- 800 ml smantana
- 5 l apa
- 4 galbenusuri
- 100 ml ulei
- sare si piper macinat
- cateva boabe de piper
- o legatura de patrunjel

Mod de preparare:

Ceapa, morcovul si telina se taie cubulete mici(sau la robot) si se calesc putin in ulei. 
Separat punem apa la fiert.
Peste legumele calite se toarna apa, putin cate putin, cu un polonic, cateva boabe de piper si se lasa sa fiarba la foc potrivit (cu capacul pus).
Dupa ce legumele s-au calit, daca vasul in care ati calit nu este suficient de mare, puteti muta compozitia la fiert in oala pentru ciorba.
Gogosarul si ciupercile se taie fasii subtiri si se adauga peste celelalte legume cand acestea sunt aproape fierte. 
 Se adauga piper macinat dupa gust si se lasa ciorba sa fiarba la foc mic, cu capacul pus.

Intr-un castron se pun galbenusurile pe care le amestecam bine cu smantana si usturoiul zdobit. 
Cand ciorba este fiarta, se ia zeama si se toarna treptat peste smantana amestecata cu ouale si usturoiul. Cand aceasta s-a diluat bine, se toarna treptat in oala cu ciorba.
Amestecam bine, mai lasam pe foc 2-3 minute, adaugam patrunjelul tocat si gata ciorbita! 
O puteti servi cu ardei iuti murati, sau o puteti acri dupa gust.

Este o imitatie delicioasa a cirbei de burta.

Pofta buna!


13 august 2012

Inghetata de menta

Ingrediente necesare:
- 250 ml lapte
- 150 g zahar
- 500 ml frisca lichida
- un manunchi generos de menta proaspata
- 5 galbenusuri
- 100 g ciocolata amaruie
- 1 kiwi
- alune si fistic

 Mod de preparare:
Intr-o craticioara incalzim laptele, zaharul, un praf de sare, menta si 250 ml frisca lichida.
Cand amestecul de lichide si menta s-a incalzit, luam de pe foc si acoperim craticioara.
Lasam sa se infuzeze menta 30 de minute.
Scoatem menta cu o strecuratoare.
Adaugam cateva frunze de menta proaspata pe care le zdrobim cu blenderul impreuna cu kiwi, pana se fac pasta.
Restul de 250 ml de frisca lichida o batem separat.
Reincalzim compozitia de menta si separat intr-un castron amestecam galbenusurile.
Cand compozitia este calduta o turnam trepatat peste oua.
Fierbem acest amestec pe baie de aburi pana se ingroasa, amestecand cu o spatula tot timpul.
Lasam acest amestec sa se raceasca complet.
Turnam peste el frisca batuta si omogenizam.
Ciocolata amaruie o zdrobim impreuna cu alunele si fisticul pe care le adaugam in compozitie.
 Adaugam inghetata in forme sau intr-o caserola si o dam la frigider pana a doua zi cand servim cu maaaaaaaaareeee pofta!


9 august 2012

Limba cu masline

Ingrediente necesare:

-o limba de vitel
-o lingura de pasta de rosii
-o lingura (maxim 2 de faina)
-sare, piper
-o ceapa alba mica
-un borcan de masline negre

Mod de preparare:

Spalati limba si taiati-o in bucati. Lasati bucatile la apa rece cateva minute.
Fierbeti limba in apa cu putina sare. Limba se fierbe minim o ora. .
Cat e inca destul de calda, curatati pielita, apoi lasati-o sa se raceasca si taiati-o felii (puteti sa o lasati la frigider si sa pregatiti sosul a doua zi).
Ceapa se curata, se toaca marunt si o calim un minut in putin ulei.
Apoi adaugati apa fierbinte, cat sa acopere ceapa si lasati-o sa fiarba.
Dupa ce se evapora apa, adaugati faina si amestecati repede sa se omogenizeze cu ceapa calita.
Reduceti focul si amestecati pana se ingroasa sosul.
Adaugati pasta de rosii dizolvata in apa.
Presarati sare si piper. Adaugati si o foaie de dafin.
Dupa ce fierbe sosul, amestecati continuu, pana cand incepe sa se ingroase.
Adaugati limba taiata cubulete.
Apoi adaugati maslinele.
Este gata dupa ce fierb si maslinele cateva minute.
Se serveste cald sau rece.