24 septembrie 2012

Crumble cu prune


Ingrediente necesare:

- 500 gr prune
- 100 gr fulgi de ovaz
- 100 gr biscuiti
- 100 gr zahar brun
- 1 lingurita scortisoara
- 50 gr unt
- migdale feliate

Mod de preparare:
Spalam prunele si le despicam in jumatati scotandu-le samburii.
Le asezam intr-un vas uns cu unt si presaram peste ele zahar brun, un praf de scortisoara si le dam in cuptorul incins pentru 10 minute.
Intre timp pregatim un aluat sfaramicios din biscuiti pisati, fulgii de ovaz sfaramati in blender, unt si un praf de zahar .
Dupa ce prunele s-au inmuiat putin, lasand in vas sucul delicios, asezam deasupra lor aluatul sfaramicios, migdalele feliate si un praf de zahar brun si dam la cuptor pentru inca 15 min.

Servim deliciosul crumble langa o cupa generoasa cu inghetata.


20 septembrie 2012

Frunze de vita de vie in saramura


Ingrediente necesare:
- frunze fragede de vita de vie
- 2 litri de apa
- 400 grame sare grunjoasa
- marar

Mod de preparare:
Spalam bine frunzele de vita de vie si formam buchetele de 10-12 frunze. 
Punem la fiert apa cu sare si fierbem la foc mic pana cand sarea se dizolva. 
Oparim buchetele de frunze timp de 3-4 minute.

Suprapunem 7-8 frunze de vita de vie, adaugam in mijloc o floare de marar si le rulam strans. 
Asezam rulourile de frunze vertical in borcanele curate, unul langa altul.
In fiecare borcan, in functie de diametrul lui, vom avea 10-11 rulouri de frunze peste care vom  turna saramura.
Adaugam flori de marar, infiletam borcanele si le pastram intr-un loc uscat, intunecat si racoros.
Inainte de folosire, frunzele de vita de vie se pun in apa rece la desarat.
Le folosim in timpul iernii pentru a impaturii delicioasele sarmalute :)

17 septembrie 2012

Galuste cu prune


Este destul de mult de munca ca aceste minunate galuste sa ajunga in farfurie la degustat, dar merita tot efortul.

Ingrediente necesare:
- 1/2 kg  cartofi
- 500 gr prune
- 150 -200 gr faina
- 2 oua
- 1/2 lingura de ulei
- 2-3 linguri zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 70 gr unt
- 300 gr pesmet
- 3 linguri zahar

Mod de preparare:

Fierbem cartofii in coaja dupa care ii curatam si ii zdrobim obtinand un piure.
Adaugam oul batut, faina, si uleiul.
Framanta bine toate ingredientele, aluatul lipindu-se usor de maini.
Facem un amestec de zahar si scortisoara ( eu am folosit zahar brun).
Despicam prunele in doua pana la jumatate si le scoatem samburele. In fiecare pruna adaugam cate o lingurita din amestecul de zahar si scortisoara.
Punem o oala mai mare plina cu apa pe foc si aducem la fierbere. Cand clocoteste dam focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
Intr-o tigaie larga topim untul, adaugam pesmetul si prajim la foc mediu, amestecand constant pana pesmetul e usor prajit, dupa care adaugam 7-8 linguri de zahar si oprim focul.
Dam cu faina masa de lucru si impartim aluatul in doua.
Fiecarei parti de aluat ii dam forma de sul si taiem in mai multe parti egale.
Din fiecare bucatica de aluat formam bile pe care le asezam pe masa de lucru data cu faina si apasam cu palma pana le dam forma de disc.
Punem cate o pruna in mijlocul dicului pe care o impaturim bine in aluat, dandu-i forma de bila.
Cand am modelat toate galustele, le asezam in apa care fierbe (dar nu clocoteste) si lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, putin peste 5 minute. Atentie, galustele se pot lipi usor de fund, asa ca scuturati usor oala din cand in cand.
 Scoatem galustele cu o paleta cu gauri si le tavalim prin pesmet.
Servim cu maaaaaareeee pofta pentru ca sunt DELICIOASE!!!!!!!